5 stappen om 100% van je gegevens van je Facebook-account te verwijderen

Gepubliceerd door John Bennet op februari 23, 2019

Je zou denken dat je online zou kunnen gaan en op een delete-knop zou kunnen drukken, maar zo eenvoudig is het niet. Alles wat je ooit op Facebook hebt gedaan, wordt opgeslagen voor toekomstig gebruik. De data en informatie waarvan je dacht dat die al lang vergeten waren, sluimeren ergens op hun servers.

Natuurlijk is het eenvoudig om je account te deactiveren, maar op die manier wordt er niets voor je verwijderd, zodat je je profiel opnieuw kunt activeren, zoals het voorheen was.

Als je je account echt verwijdert, moet je een geheel nieuw account aanmaken als je Facebook ooit weer wilt gebruiken. De weg naar echte privacy.

Stap #1 Het verwijderen van gekoppelde apps

Een van de dingen, die mensen leuk vinden aan het gebruik van Facebook, is dat de software andere applicaties koppelt om eenvoudig te kunnen inloggen. Maar wat we niet erkennen, is dat wanneer we dit doen, onze persoonlijke informatie wordt blootgesteld, waardoor andere apps hier toegang toe hebben.

Facebook delete the linked apps
Om te beginnen, moet je alle apps verwijderen, die zijn gekoppeld aan je Facebook-account.

  1. Klik op de pijl in de rechterbovenhoek van je pagina.
  2. Selecteer ‘Instellingen’ en kies daarna in de linker kolom voor ‘Apps en websites’.
  3. Scrol omlaag naar “Voorkeuren” en klik op Apps, Websites en Games “Uitschakelen”.
  4. Als je dat hebt gedaan, kun je alle apps verwijderen, die momenteel aan je Facebook-account zijn gekoppeld.

Stap #2 Het verwijderen van activiteitlogboeken

De volgende stap is het verwijderen van je digitale spoor.

Facebook activity log

  1. Klik op de pijl in de rechterbovenhoek van je pagina.
  2. Selecteer “Activiteitlogboek”.
  3. Gebruik de knop “Bewerken” om elke actie in het activiteitlogboek te verwijderen of niet meer leuk te vinden.

Stap #3 Een back-up maken van je gegevens

Als je gegevens op je Facebook-account hebt, die je wilt behouden, zoals foto’s of contacten, kun je hier handmatig een back-up van maken.

your facebook information

  1. Ga nogmaals naar het menu ‘Instellingen’.
  2. Selecteer ‘Je Facebookgegevens’ in de linker kolom en daarna ‘Je gegevens downloaden’.
  3. Je ontvangt een e-mail die je linkt naar het downloadarchief.
  4. Sla het archief op het door jouw gekozen apparaat op.
  5. Dit zipbestand moet al je foto’s, een Html-bestand met je vrienden etc. bevatten.

Stap #4 Je account deactiveren

Veel mensen verwarren het deactiveren van een account met het verwijderen ervan, maar dit is heel iets anders.

Facebook deactivate account

Deactiveren betekent dat je na een pauze opnieuw kunt inloggen en verder kunt gaan waar je was gebleven. Als je niet zeker weet of je je Facebook-account wilt verwijderen, kun je het in plaats daarvan deactiveren.

  1. Ga nogmaals naar ‘Instellingen’.
  2. Selecteer ‘Algemeen’.
  3. Klik vervolgens op “Account beheren”.
  4. Scrol omlaag tot je de optie “Je account deactiveren’ ziet.

Stap #5 Je account verwijderen

Het is nu veel eenvoudiger geworden om je Facebook-account te verwijderen, wat een heel positief punt is.

Facebook delete account

Het enige wat je hoeft te doen, is naar ‘Je Facebook-gegevens’ te gaan in het menu “Instellingen”. Klik op ‘Bekijken’ naast ‘Je account en gegevens verwijderen’.

Je zult merken dat er nog meer opties zijn, die we al hebben behandeld. Nadat je je wachtwoord hebt ingevoerd, wordt je account verwijderd. Eindelijk vrijheid!

Het addertje onder het gras

Facebook is genereus genoeg om je gegevens 14 dagen te bewaren voor het geval je van gedachten verandert.

Wat is er aan de hand met Facebook?

Met meer dan twee miljard gebruikers blijft Facebook koploper op het gebied van privacyschandalen. Zelfs in 2006, toen ze de nieuwsfeed voor het eerst introduceerden, schonden ze de privacy van gebruikers. Nu lijkt het de meeste mensen niet meer uit te maken dat hun privéleven wordt bedolven onder de feeds van al hun contacten.

Facebook
In 2011 sloot Facebook een akkoord met toezichthouder FTC na beschuldigingen over het niet privé houden van gebruikersinformatie en het niet informeren hieromtrent. Als gevolg hiervan ging Facebook akkoord met onafhankelijke privacy evaluaties voor een periode van 20 jaar.

In 2013 werd Facebook het slachtoffer van een virus dat de telefoonnummers en adressen van zes miljoen gebruikers blootlegde. Het enige wat iemand nodig had, was een connectie met jou en een ander stukje contactinformatie om toegang te kunnen krijgen tot je account.

Toen de Belgische rechtbank Facebook in februari 2018 opdroeg om het volgen van het surfgedrag van internetgebruikers te staken, ging het bedrijf tegen de beslissing in beroep. Slechts een maand later ontdekten gebruikers dat Facebook zich bewust was van de massale gegevensdiefstal die plaatsvond en niets deed om dit te voorkomen. De enige compensatie was een verontschuldiging en een belofte om het beter te doen.

Vertrouw je dit bedrijf nog met het privé houden van je gegevens na deze gebeurtenissen? De vraag is of je prioriteit geeft aan het bijwerken van je online profiel of het handhaven van een goed niveau van privacy en beveiliging.

Hoe kun je jezelf permanent bevrijden van Facebook?

Het gaat verder dan de Delete-knop

Als je de behoefte hebt om Facebook weer te gaan gebruiken, raden we je aan dit na de 14 dagen te doen om ervoor te zorgen dat alle eerdere gegevens zijn verwijderd en je selectiever kunt zijn met wat je in de toekomst deelt.

Vond je dit artikel leuk? Geef een beoordeling!
Ik vond het verschrikkelijk Ik vond het echt niet leuk Het was redelijk Best goed! Ik vond het geweldig!
4.60 Gestemd door 3 gebruikers
Titel
Reactie
Bedankt voor je feedback
John Bennet
Geschreven door John Bennet
John Bennet heeft veel ervaring op het gebied van data en communicatie en is een platformonafhankelijke tekst- en contentschrijver met een grote interesse voor cyberbeveiliging. Hij heeft al vele jaren gewerkt met en onderzoek gedaan naar VPN's en andere online hulpmiddelen voor privacy.